Västernorrland

Bensinmackar läggs ned

Många bensinmackar hotas av nedläggning. Framför allt är det i glesbygd och på landsbygden som det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

I Överturingen i Ånge kommun drog sig Uno-X tillbaka i månadsskiftet februari-mars, men ägaren av macken Conny Jonsson säger att han kommer att driva anläggningen vidare i egen regi.
I Nyland mellan Kramfors och Sollefteå gör Statoil om sin mack till automatstation nu i vår. Och det kommer att ske nedläggningar och neddragningar på många håll. Organisationen Svensk Bensinhandel tror att cirka tusen av Sveriges cirka tre och ett halvt tusen mackar kommer att läggas ner dom närmaste åren. Vilka mackar som är mest hotade i västernorrland vet ingen, nedläggningarna kommer ofta plötsligt säger mackägarna.

Håkan Andersson som jobbar med frågor kring kommersiell service på Länsstyrelsen säger att det är svårt att göra sig en bild av läget i Västernorrland, men att länsstyrelsen kommer att börja med att göra en  inventering av dom bensinstationer som finns.
I Viksjö 4 mil väster om Härnösand finns fortfarande OK-macken kvar, men Eva Fäldt som driver livsmedelsbutiken intill macken  oroar sig för framtiden.

– Vi har ringt och frågat OK om den här macken kommer att finnas kvar, men det går inte att få några säkra besked. Nyligen bytte OK iallafall pump i Viksjö och vi hoppas det betyder att dom tänker stanna kvar här.

Även butiken är beroende av macken.

– Dom som tankar kommer ofta samtidigt in i butiken för att handla, säger hon.

Reporter Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se