Karlskrona backar om fritidsbarn

Barn till arbetslösa föräldrar i Karlskrona får fortsätta att gå på fritids efter skolan. Det beslutade Karlskronas skolpolitiker på onsdagen.

Förslaget att stänga barnen ute skrotades. Åtminstone delvis.

Stundtals såg det ut som en skyttegravskrig på onsdagen där argumenten avlossades mellan de politiska blocken i Barn- och ungdomsnämnden i Karlskrona.

Blocken debatterade friskt
Vänsterblocket och Sverigedemokraterna använde det traditionellt borgerliga argumentet ”valfrihet” när de talade för föräldrarnas rätt att välja om barn ska vara hemma eller på fritids.

De borgerliga partierna som ville inskränka rätten till fritids för arbetslösa och barnlediga tryckte på familjernas möjlighet att vara mer med sina barn.

Till slut blev det en fredlig kompromiss.

Arbetslösas barn välkomna
Barn till föräldralediga stängs ute från fritids från och med i höst men barn till arbetslösa är välkomna även i fortsättningen.

Ordföranden i nämnden, Jan-Olof Petersson (fp) fick ändra ståndpunkt och menar nu att familjer med arbetslösa föräldrar har det tufft som det är.

– Vi vill inte göra utsatta familjers situation värre genom att stöta ut barnen till dessa arbetslösa från verksamheten, säger Jan-Olof Petersson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se