Åtalas efter intrång i kommunhuset

Tio personer som ska ha deltagit i Motstånd Motalas aktioner mot socialförvaltningen i Motala åtalades idag vid Linköping tingsrätt för olaga intrång.

Det var i maj 2006 som Motstånd Motala bildades. Organisationen sa sig kämpa för ett rättvisare samhälle och kritiserade kommunen för hur dom arbetade med sociala frågor. Motstånd Motala sa sig inte använda sig av hot, våld eller skadegörelse, utan av civil olydnad. Men man skulle hålla sig inom lagens råmärken. Men idag åtalas sammanlagt tio personer.

Enligt stämningsansökan ska fem personer, den 30 januari förra året, ha trängt sig in delar av kommunhuset i Motala som inte är öppna för allmänheten. Till sist fick polisen bära ut dem ut byggnaden.

Den 23 februari var det dags igen, då ska enligt åtalet, sex av de åtalade tillsammans med flera andra okända personer tagit sig in i kommunhuset via en låst personalingång. Inte heller den här gången ska personerna ha lämnar byggnaden, fören polisen kommit dit.

En 29-årig man är den ända som åtalas för båda händelserna. 29-åringen ska även i början av februari 2007 ha ofredat två kvinnliga tjänstemän på socialkontoret, samt i juni kastat ägg på en bil som tillhört Motala kommun.

Anton Frank
anton.frank@sr.se