uppsala

Slotts-epoken har gått i graven

Nu är det slut med senapstillverkning på Slotts fabrik i Uppsala. Maskinerna ska packas ihop och flyttas utomlands efter 90 års produktion i fabriken. Nuvarande ägaren Unilever flyttar verksamheten till Norge och Polen.

Den sista produktionsdagens senap rullade ut på traverserna och ut till paketeringen. Åsa Kjellberg övervakade som vanligt förpackningen:

- Det känns lite tråkigt faktiskt, det gör det, men vad ska man göra? När det här läggs ner är det bara att ge sig ut att söka nytt jobb, säger hon.

- Det är sorgligt. Det är fin, gammal industri som försvinner, säger Nader Farschi, som jobbat på Slotts i mer än 19 år.

Många burkar senap, ketchup och andra livsmedel har tillverkats i lokalerna på Kungsgatan i Uppsala genom åren. I dag stängs fabriken och de cirka 50 anställda som jobbat in i det sista tvingas sluta.

Inför produktionsstoppet i Uppsala så har det varit full fart för att förbereda flytten av verksamheten till Norge och Polen, berättar platschefen Bo Svensson:

- Stora delar av maskinerna ska flyttas till de fabriker som senare ska tillverka våra produkter. Det har känts konstigt att producera för fullt in i det sista, men samtidigt är det en stolthet och heder för personalen att avsluta på ett snyggt sätt, säger Bo Svensson.

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se