Kritik mot höjning av vd-löner

Lönerna för toppdirektörerna steg kraftigt förra året. Flera direktörer i de stora börsbolagen har höjt sina inkomster med runt 20 procent och i något fall över 40 procent. Något som IF Metalls ordförande Stefan Löfven är mycket kritisk till.

– Det är beklämmande och oansvarigt. Det är samma tråkiga visa år efter år där de här människornas konstanta budskap till våra medlemmar är: Vi måste hålla igen. Tydligen är det det budskapet så att man själva kan ta ut maximalt, säger Stefan Löfven.

Men vad gör det att en liten grupp, som det här handlar om, tar ut höga löner?

– Det kan tyckas rent ekonomiskt att det är okej, men det är ett symbolvärde i det här. Vad man säger är egentligen att de har gjort så extra bra insatser så att de är värda 20-procentiga löneökningar och mer, medan andra inte är värda det, säger Stefan Löfven.

2007 var ett bra år för de svenska börsbolagen, och det gör nu också ordentliga avtryck i toppdirektörernas lönekuvert. Det framgår av de årsredovisningar som nu blivit offentliga.

Bankdirektörerna tillhör dem som fått rejält påökt. Till exempel fick banken SEB:s vd Annika Falkengren drygt 12 miljoner i lön och förmåner, en ökning med 20 procent från 2006. Också inom industrin steg vd-lönerna inte bara i kronor och ören utan också relativt sätt långt utöver påslagen på runt fyra procent för vanliga arbetare.

Volvochefen Leif Johanssons fick ut nästan 22 miljoner inräknat lön och olika förmåner, en ökning med 14 procent. Electrolux vd Hans Stråberg fick en höjning med 23 procent till drygt 20 miljoner kronor om man räknar in de olika förmånerna.

Brant uppåt gick det för Alfa Lavals vd Lars Renström. Hans grundlön och bonusar ökade med hela 42 procent till 9,5 miljoner.

Men enligt Stefan Fölster, chefekonom på organisationen Svenskt Näringsliv, så visar löneökningarna bland de här börsbolagen inte en rättvis bild av det generella läget inom näringslivet.

– Ökningen speglar inte det som har hänt för vanliga vd:ar i svenska företag. Men för just de här företagen, eller några av dem, har vinster och resultat utvecklats exeptionellt bra under 2006 och i början på 2007 som ju ligger till grund för bonusar och annat.

Stefan Fölster anser att kritiken klingar falskt när facket jämför vd:ars löneutveckling med vanliga arbetares.

– Samtidigt är LO en stor aktieägare och sitter med på bolagsstämmorna och klagar inte där eller kräver att man ska anlita billigare vd:ar, säger Stefan Fölster.

Sören Granath
soren.granath@sr.se