Motorola följer i Ericssons spår

Den amerikanska mobiltelefontillverkaren Motorola delas upp i två olika bolag, ett för mobiltelefontillverkning och en för nätverkssystem. Delningen kommer som svar på de stora problem som företaget på mobilsidan.

Det här är den bästa nyheten från Motorola på mången god dag, utropade en analytiker som kommentar till delningen av det amerikanska telekombolaget i två separata, börsnoterade bolag.

Nyheten om delningen togs också emot tämligen positivt av marknaden till en början, Motorolas aktie steg något på under New Yorkbörsens inledande handel på onsdagen.

Pressen på Motorolas ledning från mäktiga aktieägare och investerare att göra något drastiskt för att bli konkurrenskraftigt igen på mobiltelefonsidan har varit intensiv på sistone.

Motorola har ju under det senaste året blivit ifrånsprunget tekniskt och finansiellt av konkurrenter som finska Nokia och sydkoreanska Samsung och utsattes också för rejäl press efter att företaget Apple lanserat sin mobiltelefon Iphone på den amerikanska marknaden. Sammantaget gjorde Motorola en förlust på motsvarande 300 miljoner kronor under förra året, efter att 2006 fortfarande gått med rejäl vinst.

Så svaret på pressen blir alltså att företaget delas upp i två olika bolag, ett för mobiltelefoner och ett för system och nätverk. Inte olikt svenska Ericsson som ju för några år sen överförde mobiltelefonverksamheten till företaget Sony Ericsson.

– Det här ger kunder och anställda klarhet om vart vi är på väg, sa företagets vd Greg Brown och förhoppningen är att delningen framförallt snabbt ska göra företaget konkurrenskraftigt igen när det gäller mobiltelefoner.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se