Barnen har det värst i krisens Somalia

FN:s säkerhetsråd kommer idag, torsdag, att diskutera situationen i Somalia. Krisen i Somalia har förvärrats under den senaste tiden och internationella hjälporganisationer säger att den humanitära situationen är katastrofal.

I drygt ett år har det islamistiska upproret pågått. Det har kostat 6 500 människors liv och konflikten har snabbt förvärrats under de senaste månaderna.

Militanta islamister har tagit kontroll över staden Jowhar, norr om huvudstaden Mogadishu. I attacken dödades sju människor, och samtidigt befriades alla fångar ur stadens fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters.

39 internationella hjälporganisationer vädjar nu om omvärldens uppmärksamhet på situationen i Somalia där människor lider av konsekvenserna av kriget, och i stora delar av landet också av torka och brist på mat.

Situationen för barn i Somalia är den värsta i världen; när det gäller tillgång till utbildning, rent vatten och sanitet. Ett av sju barn under fem år är undernärt idag.

Enligt hjälporganisationerna är antalet internflyktingar i landet nu en miljon. Varje månad flyr 20 000 människor från Mogadishu, där islamister slåss mot regeringstrupper som backas upp av etiopisk militär.

Två miljoner människor är i behov av nödhjälp. Men hjälporganisationernas arbete hindras av bristen på säkerhet, av plundringar av förråd för nödhjälp och attacker. Hittills i år har sex hjälparbetare dödats.

FN:s säkerhetsråd kommer att diskutera situationen i Somalia under sitt möte på torsdagen och FN-chefen Ban Ki-Moon har tidigare föreslagit som ett av flera tänkbara scenarier att en fredsbevarande trupp på 27 000 man ska placeras i Somalia. Idag finns där en trupp på 2 400 man från Afrikanska unionen.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se