Miljöfarlig medicin direkt till Apoteket

Apoteket i Sverige tar varje år emot mängder med gamla, oförbrukade mediciner från privatpersoner. Men det gäller inte cytostatika, det vill säga cancermediciner, som i stället måste lämnas in till en återvinningsstation. Men det vill Apoteket ändra på.
(SR Uppland)

– Vi tycker inte att det är bra så vi försöker påverka myndigheter, närmast Naturvårdsverket som har hand om förordningar och regler på det här området så att de kan klassa kasserade läkemedel på så sätt att även cytostatika kan ingå i det här avfallet, säger Apotekets miljösamordnare Bo Gunnarsson.

I dag kan man alltså inte lämna tillbaka gamla, oförbrukade cancermediciner till Apoteket, trots att de är inköpta där.

Svaret som man som privatperson får om man går till Apoteket med cytostatika är att de är för miljöfarliga och måste lämnas till en bemannad återvinningsstation. Men just det beskedet riskerar att göra det hela värre, menar Bo Gunnarsson.

– Om man inte får lämna in på Apoteket så är det väldigt nära att man spolar ner det i toaletten eller på annorlunda sätt sprider det i mark och vatten, det skulle vara än värre, så att säga.

– För det andra tycker vi att det är väldigt olämpligt att till en patient kunna säga att du får ett läkemedel som i vår lagstiftning betraktas så farligt att du inte får komma tillbaks med det om du skulle få någonting över. Det kan äventyra den medicinska behandlingen som kan vara nog så viktig, säger Bo Gunnarsson.

En som häromdagen försökte lämna tillbaka sin numera avlidna mors gamla cancermediciner till Apoteket är Pia Annerklev.

– Det var jättejobbigt att åka dit med min mammas gamla mediciner. Den var för miljöfarlig. De kunde inte ta emot den, de fick inte det.

Vad tänkte du då?

– Jag blev ganska handfallen. Jag tyckte att om den är såpass farlig så ska väl de om någon som har kunskap ta emot den. Allt som folk köper på Apoteket ska man kunna lämna in där. Hade jag vetat om det här så hade jag slängt medicinen i soporna för att det är sådant besvär, säger Pia Annerklev.

Apoteket har den senaste tiden både skriftligen och muntligen påpekat för Naturvårdsverket att lagen måste ändras. Att det dröjt med besked därifrån tror Bo Gunnarsson på Apoteket beror på att ärendet inte är högprioriterat.

– Vi tycker att det här är ett problem som man snabbt skulle kunna hitta på några bra regler kring och lösa den här frågan. Nog tycker vi att ärendet varit segt, säger Bo Gunnarsson.

Senare idag, torsdag, kommer Naturvårdsverket att ta beslut i den här frågan.

Alexander Gagliano, SR Uppland
Alexander.gagliano@sr.se