SÖRMLAND

Dömda rattfyllerister kan vara oskyldiga

Uppskattningsvis ett tiotal personer i Sörmland kan ha blivit felaktivt dömda för att ha kört berusade i trafiken. Sammanlagt i landet gäller det ett hundratal, enligt polisen. Orsaken är att ett särskilt kontrollinstrument som finns på polisstationerna kan ha visat för höga värden.

Chefen för länets trafikpolis, Inge Carreman tycker att det är allvarligt och ett hot mot förtroendet för polisen att instrumentet inte fungerat som det ska.

– Det här är naturligtvis inte bra, säger Inge Carreman.

Felet uppstod efter en uppdatering av programvaran till bevisinstrumentet Evidenzer, vars uppgifter används som bevis i domstol. Polisen utreder alla ärenden där personer har funnits gränszonen för rattfylleri.

Det aktuella bevisintrumentet används av polisen om man som bilist blåst positivt i den första blåskontrollen, som sker vid vägkanten.

Polisen samverkar med åklagare och länsstyrelser som sedan måste undanröja böter, indragna körkort och domar. Under tiden utredning sker så tar polisen blodprov i de fall det första utandningsprovet vid vägkanten visat positivt resultat.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se