Skolpsykolog sparas bort i Växjö
Skolpsykologen på de kommunala gymnasieskolorna i Växjö ska sparas bort. Eleverna hänvisas till Barn- och ungdomspsykiatrin.
Växjös drygt 3000 elever i de tre kommunala gymnasieskolorna saknar skolpsykolog sedan i höstas. Nu har gymnasienämnden beslutat att skolpsykologen ska sparas bort och ersättas av ett närmare samarbete med Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP. Men Solveig Svensson, verksamhetschef på BUP, tycker att det hade varit mycket bättre om man hade behållit skolpsykologen.
-En skolpsykolog har kompetensen att avgöra vad som är mer naturliga kriser, och vad som är svårare psykiatriska problem, säger Solveig Svensson.
Skolpsykologens arbete har främst handlat om många vanliga elevers problem med till exempel stress, prestationsångest och identitet, medan BUP tar sig an barn och ungdomar med svårare psykiatriska problem. Och när BUP nu också ska spara 4,5 miljoner kronor, och bedriva en mer specialiserad barn- och ungdomspsykiatri, kan det bli svårt att emot många gymnasieelever, enligt Solveig Svensson.
Jenny Löwerot, som är gymnasienämndens centerpartistiska ordförande, säger att indragningen är en besparing och att det inte finns någon skyldighet att ha skolpsykolog.
-Dessutom har vi ju kvar våra kuratorer, och det är ju BUP:s skyldighet att ta hand om barn och ungdom med psykiska problem, medan vi står för undervisningen, säger Jenny Löwerot, ordförande i gymnasienämnden i Växjö kommun.
Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se