Apoteket vill ta emot gamla cancermediciner

Apoteket i Sverige tar varje år emot mängder med gamla, oförbrukade mediciner från privatpersoner. Men cytostatika, cancermediciner, kan inte lämnas tillbaka till Apoteket. Cytostatika anses nämligen vara alldeles för miljöfarligt och måste istället lämnas in till en återvinningsstation. Men det här är något som Apoteket nu vill förändra.

- Vi tycker inte det här är bra, så vi försöker påverka Naturvårdsverket som har hand om reglerna på det här området, säger Bo Gunnarsson, miljösamordnare på Apoteket.

I dag kan man inte lämna tillbaka gamla, oförbrukade cancermediciner till Apoteket, trots att de är inköpta där. Svaret som man som privatperson får om man går till Apoteket med cytostatika är att de är för miljöfarliga och måste lämnas till en bemannad återvinningsstation. Men just det beskedet riskerar att göra det hela värre, menar Bo Gunnarsson:

- Om man inte får lämna in på Apoteket, så ligger det nära till att man spolar ner det på toaletten eller på annat sätt sprider det i mark och vatten. För det andra tycker vi att det är olämpligt att till en patient säga att du får ett läkemedel som betraktas som så farligt att du får inte komma tillbaks med det om du får någonting över. Det kan ju äventyra den medicinska behandlingen.

En som häromdagen försökte lämna tillbaka sin numera avlidna mors gamla cancermediciner till Apoteket är Pia Annerklev:

- Det var jättejobbigt att åka dit med min mammas mediciner. Det var för miljöfarligt, de fick inte ta emot det.

Vad tänkte du då?

- Om den är så pass farlig, så ska väl dom om någon, som har kunskap, ta emot den. Allt folk köper på Apoteket ska man ju kunna lämna in där.

Apoteket har den senaste tiden både skriftligen och muntligen påpekat för Naturvårdsverket att lagen måste ändras.

Senare idag torsdag kommer Naturvårdsverket att fatta beslut i den här frågan.

Reporter alexander.gagliano@sr.se