Landstinget restriktivt mot ögonmedicin

Först nästa år kan fler patienter i länet behandlas med det nya läkemedlet Lucentis. En medicin som används för att behandla personer som drabbats av åldersförändringar i ögats gula fläck, den våta formen.

Men innan ögonsjukvården i länet kan få mer pengar till det nya läkemedlet så kräver man en utvärdering,  det säger det socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström.

– Vi vill ha en redogörelse från ögonkliniken innan augusti om det här och att man då gör en ansökan inför 2009 för ytterligare patienter. Nu räknar vi med att det är ett hundratal nya patienter varje år i västerbotten och då hoppas jag att vi har fått den här rapporten, det säger Levi Bergström.

Den rapport Levi Bergström hänvisar till är en SBU-rapport som landstingen i den norra regionen kommit överens om att invänta.  En rapport som skulle visa på nyttan med det nya läkemedlet.

– Vi får mer underlag för att vara säkra på att det här är en bra metod. Inte bara att vi ser några patienter som väldigt snabbt kan se och kan låta bli att gå till syncentralen eller att slippa hemhjälp. Att behandlingen får en bestående effekt, det säger landstingsrådet Levi Bergström till P4 Västerbotten.

I väntan på vidare utredning och visade effekter så har ögonsjukvården i länet fått 1,1 miljon kronor till läkemedlet som räcker till att behandla 20 ögon under 2008. Från verksamhetsansvariga så hade man begärt mer pengar eftersom omkring 100 patienter i länet skulle kunna omfattas av den nya behandling som ges som injektioner i ögat.

En  helt annan bedömning har politikerna i den region som landstinget Västmanland tillhör gjort. Där började sju landsting redan under 2007 att behandla med det nya och dyra läkemedlet Lucentis.

I Västmanland har ögonsjukvården fått sju miljoner kronor och som räcker till att behandla ytterligare 80 patienter under 2008, det säger landstingsrådet Birgitta Andersson (c) i Västmanlands län:

– Då har vi sett det här så viktigt särskilt ur ett patientperspektiv att det här ska man göra. Det handlar om att personer ska slippa att bli blinda och då är den största nyttan för patienten men också för samhället det säger Birgitta Andersson till P4 Västerbotten.

Reporter Inga Korsbäck