Rund mage ökar demensrisk

Bukfetma i 40-årsåldern ökar risken att drabbas av demens senare i livet, visar en ny undersökning där 6000 amerikaner följts under lång tid.

Det är på magen det farliga fettet sitter har vi fått lära oss. Det gäller för hjärtsjukdomar, för cancer, och också för demens – inte minst Alzheimers sjukdom.

De 6583 deltagarna i studien fick sina magar uppmätta när dom var mellan 40 och 45 år, och när dom senare nått 70-årsåldern kunde forskarna konstatera att ett stort midjemått i yngre år kraftigt ökade risken för demens senare.

Kulmage ökar risken mest

De med fetman jämnt fördelad över kroppen löpte en ökad risk för demens med 80 procent. Medan de med fetma och kulmage trefaldigade sin risk för demens.

Eftersom just bukfetma är en känd riskfaktor för hjärt- kärlsjukdomar ville vi undersöka om det också gällde för demens, det säger Deborah Gustafsson vid Göteborgs universitet som är en av forskarna bakom studien.

Förebyggande

Även vid Alzheimers sjukdom, då hjärnans funktioner hämmas av en påväxt av plack, finns ett samband med hur blodkärlen mår, och det kan i sin tur kan kopplas till övervikt och fetma tror forskarna.

Förebyggande åtgärder i god tid är det viktigaste, säger alzheimerforskaren Bengt Winblad vid Karolinska Institutet.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se