Zimbabwe till val i ekonomisk kris

I helgens val i Zimbabwe utmanas president Robert Mugabe av två kandidater som båda vill värna demokratiska fri- och rättigheter och som vill ha förändring. Varje månad lämnar hundratusentals människor landet för att ta sig till Sydafrika.

Så här säger några av dem som har gjort det och som tänker återvända för att rösta på lördag.

– Om en överenskommelse misslyckas så måste man pröva något annat och Mugabe har misslyckats, säger Edmore.

– Som jag ser det så kommer Mugabe att förlora nu, säger James.

De är två av uppskattningsvis tre miljoner zimbabwier som nu finns i Sydafrika. Och många zimbabwier här i gränsstaden Musina säger som dem.

Trötta på arbetslösheten och bristen på mat så tar sig många över gränsen för att hitta ett jobb för att kunna försörja sina familjer där hemma.

– Det är svårt att se äldre människor som mor och farföräldrar gå hungriga, säger Tapiwa. Men alltfler skyller nu bristen på mat på Mugabe som inte längre kan föda sitt folk.

Den nu 84-årige Mugabe har behållit makten sedan självständigheten 1980. Men en inflation på 100 000 procent gör det svårt för vanligt folk att ha råd med basvaror, om de alls finns att köpa i butikerna. I landet, som en gång i tiden exporterade mat, så är det nu brist på matolja, majsmjöl och ris bland annat.

Mugabe utmanas av den förre finansministern Simba Makoni och av oppositionens Morgan Tsvangirai. Båda hävdar att de kan lösa den ekonomiska krisen.

Kingsley försörjer sig på att köra över gränsen med folk som handlar här för att sälja vidare i Zimbabwe. Han försvarar Mugabe.

– Han som allas vår pappa, säger Kingsley, och han tänker rösta på honom igen.

– Vi ska inte skylla krisen på presidenten, säger Kingsley. Det är folk runt om honom, i regeringspartiet, som tar emot pengar för att göra saker för folket, men som istället stoppar dem i sina egna fickor, säger han.

Margareta Svensson, Musina
margareta.svensson@sr.se