Sorsele

Ögonsjukdom sprids bland renar

Ett antal renar inom Rans sameby har drabbats av en ögoninflammationer som i värsta fall gör att renen förlorar synen på det öga som angrips.
– Det här måste vara väldigt smärtsamt för renarna, säger Olle Larsson, ordförande för Rans sameby.

Ögoninflammationen sätter sig oftast på renens ena öga som då blir helt vitt. Det leder ofta till att renen förlorar synen på det angripna ögat, och i värsta fall kan det gå hål på horhinnan.

Hittills har Rans sameby slaktat ett 100 tal renar, och det gäller nu att försöka att hitta orsaken till varför renarna smittas och om man kan förebygga sjukdomen.

Måste åtgärdas
Anneli Hansson Grip är länsveterinär i västerbotten, och hon säger renarna måste behandlas eller slaktas.

– På nåt sätt måste man åtgärda dom, man kan inte bara ha dom gåendes med sina ögoninflammationer, och det är det vi håller på att utreda hur vi kan behandla dom med mediciner, säger Anneli Grip Hansson.

Eftersom renar betraktas som slaktdjur som går till livsmedelsproduktion, så måste också dom läkemedel som används för behandling vara godkända.

Smittsam sjukdom
Ögonsjukdomen är också smittsam och kan föras vidare mellan renarna.

– Det är någon typ av smittsam faktor i det, men så vitt vi kan se det så är det inte en smitta som sprider sig med rasande hastighet, säger Anneli Grip Hansson.

SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio