ETER TORSDAG 27 MARS

Rally Gotland hotas av buskörning på rallyvägar

Nu hotas den stora bilrallytävlingen Rally Gotland av buskörning på tävlingsvägarna. Men det är inte rallyförarna som övningskör säger Motorföreningen.
De flesta av 90-talet anmälda förare kommer från fastlandet och har bilar som kostar en halv miljon eller mer. Många av bilarna får också bara köras på vägar i samband med tävling. 

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Wisby hotell vill växa längs Strandgatan

Nu håller länsstyrelsen på och flyttar ut ur sina lokaler på Strandgatan i Visby. Och grannen Wisby Hotell, eller Clarion Hotel Wisby som de heter numera, är intresserade av att köpa fastigheten för att utöka hotellverksamheten. Wisby Hotells nuvarande lokaler ägs av det nordiska hotellfastighetsbolaget Home Properties. Så här säger Per-Olof Karlsson som är fastighetschef på Home Properties

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Länsstyrelsen tvekar om resa till Kina

Länsstyrelsen på Gotland har länge planerat en resa till Kina med en gotländsk delegation. Men den senaste tidens händelser i Kina och Tibet har fått länsledningen att tveka.
Lennart Edlund som sköter länsstyrelsens internationella kontakter berättar om resplanerna och varför man från början hade tänkt åka till Kina nu i vår.

Reporter:
lasse.eskelind@sr.se

Ökad efterfrågan på barnomsorg

Allt fler på Gotland jobbar eller studerar, vilket gör att fler barn behöver dagisplats. Barnen är också där under en större del av dagen än tidigare.
För att råda bot på den värsta bristen behövs 20-25 miljoner för att bygga fem nya dagisavdelningar. Och svårast är det att få dagisplats strax utanför Visby.
Eters reporter åkte till Väskinde och träffade rektor Jan Östre bland lekande dagisbarn:


Nya förskolechefer får ta sig an problemet

De närmaste åren behöver det byggas fem nya förskoleavdelningar för att alla barn på ön ska få gå på det dagis som föräldrarna vill. 
Förra sommaren anställde kommunen två nya för- och grundskolechefer. Bisse Carlsson ansvarar för norra Visby och norr - och Mats Hanell ansvarar för södra Visby och skolorna söderut:

Reporter:
jonas.neuman@sr.se