Polsk bojkott av OS-invigningen i Kina

Polens premiärminister Donald Tusk bojkottar invigningen av de olympiska spelen i Kina. Den polske premiärministern är därmed den förste regeringschefen bland EU-länderna som fattat detta beslut.

Donald Tusk hoppas att fler länder ska följa hans exempel. Tidigare är det bara Tjeckiens president Vaclav Klaus som talat klarspråk och deklarerat att han inte tänker närvara när jordens största idrottsfest invigs i Peking om ett par månader.

Nu har Polens premiärminister Donald Tusk lagt korten på bordet och försäkrar att han inte tänker närvara vid invigningen av de olympiska spelen. ”Min uppfattning är mycket tydlig, jag finner det opassande att politiker är närvarande vid invigningen av de olympiska spelen”, deklarerar den polske regeringschefen.

Donald Tusk säger att han tillsammans med polska diplomater aktivt kommer att arbeta för att Polens ståndpunkt också blir alla EU-länders hållning.

Att Kina irriteras över det polska initiativet är uppenbart. En anonym grupp som kallar sig för ”Kinesiska affärsmän sedan länge bosatta i Polen” ville på betald reklamplats införa en annons i Polens ledande tidningar, men tidningarna vägrar att ta in annonsen där den felaktiga rapporteringen från Tibet och Kina kritiseras.

Den kinesiska ambassaden här i Warszawa förnekar att den står bakom protestförsöket. 

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se