Bodström vill bojkotta OS-invigningen

Socialdemokraternas riksdagsman på örebrobänken, Thomas Bodström, vill att Sverige ska bojkotta delar av OS i Kina i sommar. Simhopperskan Anna Lindberg tror att det kan vara bra för Kina att OS hålls där, och hon åker och tävlar som planerat.

Bodström förslag gäller inte bara de aktiva utan även ledare bör avstå från invigningen och bara delta i de idrottsliga delarna. Allt annat är propaganda för ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna anser han och därför bör varken de aktiva eller ledarna delta, tycker Thomas Bodström.

Biståndsministern Gunilla Carlsson avfärdar Thomas Bodströms krav på en svensk bojkott av OS-invigningen. Är Sverige med så är Sverige med fullt ut, säger hon.

Utrikesdepartementet har i en rapport nyligen konstaterat att Kina använder dödsstraff och att tortyr används trots att det är förbjudet enligt lag. Det finns även uppgifter om frihetsberövande utan rättegång för att rensa upp i Peking inför OS.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte tänkt åka till OS i Kina, däremot kommer kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn-Liljerot åka och närvara vid invigningen.

Thomas Bodströms ställningstagande mot den kinesiska regimen kommer samtidigt som Polens premiärminister Donald Tusk berättar att han ska bojkotta invigningen. Samma sak gäller Tjeckiens president Vaclac Klaus. Donald Tusk hoppas att fler regeringschefer i EU följer hans exempel.