Virestad

Friskola planeras i Virestad

Föräldraföreningen i Virestad förbereder sig nu för att starta en friskola. Planerna är ett resultat av att skolpolitikerna i Älmhult inte klarat av att ge klara besked om skolans framtid i Virestad.

Tomas Harrysson är föräldraföreningens ordförande.

- Vi har ju fått ett förslag om att vår ska läggas ner och vi har försökt på alla sätt och vis att få politikerna att inse att det här inte är en klok idé. Nu väljer vi i stället satsa offensivt och ta saken i egna händer och försöka starta en mycket bra skola för att våra barn ska kunna vara kvar här på sikt också.

Förslag att lägga ner skolan i Virestad, barn som ska flyttas över till skolan i Eneryda i stället, stormöten, protester men framför allt skolpolitikernas oförmåga att ge klara besked.

Föräldraföreningen i Virestad har tröttnat politikernas velighet.

- Ja, det kan man kanske kalla det, säger Tomas Harrysson.

En grupp föräldrar i föreningen filar nu på de sista formuleringarna i en ansökan om att starta en friskola i Virestad, från förskolan upp till femte klass. Sammanlagt handlar det om ett 30-tal barn.

Ansökan lämnas in till skolverket i början av nästa vecka.

- Vår förhoppning är att den ska kunna starta 2009/2010.

Planeringen att starta kommunens enda friskola i Virestad har löpt parallellt med diskussionerna om att kommunen ska lägga ner skolan i Virestad.

De ansvariga politikerna är välinformerade, enligt Tomas Harrysson.

I vilken utsträckning det påverkar de politiska beslut om skolans framtid som utlovats nästa vecka är oklart.

Men en sak är säker, säger Tomas Harrysson.

Stödet för att starta kommunens enda friskola i just Virestad är stort.

- Inte bara från föräldrarna utan även från samhällsföreningen och andra människor i byn. Vår förhoppning är att skapa en skola som både Virestad och Älmhult ska kunna känna stolthet över, säger Tomas Harrysson.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se