USA nöjt med samarbete om al-Shabaab

USA har ett nära samarbete med den svenska regeringen när det gäller den militanta islamiska gruppen al-Shabaab. Det säger Gerald Feierstein, ansvarig för terroristfrågor på amerikanska UD, till Ekot.

Det har gått en månad sedan tre svensk-somaliska män greps av Säpo anklagade för att ha finansierat al-Shabaab. Dagen efter satte USA upp organisationen på sin lista över terror organisationer.

– Vi har ett nära samarbete med den svenska regeringen på en mängd olika områden som rör terrorism och al-Shabaab är absolut en del av det samarbetet, säger Gerald Feierstein, på amerikanska UD.

Men han känner inte till att tre män gripits i Sverige, anklagade för att ha finansierat al-Shabaab.

– Det är goda nyheter om Sveriges regering använder adekvata och lämpliga metoder för att hindra al-Shabaab från att samla in pengar i Sverige.

Enligt Gerald Feierstein, spelar Sverige en speciell roll för al-Shabaab.

– Jag förstår att det finns en stor somalisk diaspora i Sverige och därför har Sverige ett intresse och en roll att spela för att se till att al-Shabaab inte lyckas, säger Gerald Feierstein.

Svenska Säpo vill inte närmare kommentera hur samarbetet med USA sett ut när det gäller al-Shabaab.

– Man kan väl säga rent generellt att när det gäller arbetet att motverka terrorism så sker det ett stort internationellt samarbete. Det är en av grundplåtarna för att kunna motverka det på ett effektivt sätt eftersom fenomenet i sig är glovalt så måste säkerhetstjänsterna ha ett samarbete över gränserna, säger Mats Pålsson, chef för Säpo:s avdelning för kontraterrorism.

Dagen efter att Säpo grep de tre männen i Sverige terroriststämplade USA organisationen, men beslutet offentliggjordes fört i mitten av mars.

Enligt Mats Pålsson finns inget samband.

– Absolut inte.

Så det är en fullständig slump att de här datumen sammanföll på det sättet?

– Ja, det är en slump, säger Mats Pålsson.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se