Lasso torsdag 27/3

Hundar och katter ska skyddas med hjälp av ny lag

Från och med den första maj i år ska våra fyrbenta vänner få det bättre. Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler för hundar och katter. Hundar ska till exempel få gå ut minst två gånger om dagen och de får inte hållas bundna utomhus.

Men när djurskyddsmyndigheten fanns fick den kritik för att det kom regler för hästar på ridskolor till exempel, och att man petade i än det ena än det andra... är det inte precis det Jordbruksverket gör nu?

Risk för stenras också i Jönköping

Igår förstördes ju ett sexvåningshus i Ålesund i Norge efter att en stor klippa från en berg bakom huset sprängts loss, förmodligen av is. Fem personer saknas fortfarande i Norge efter olyckan.

Jönköpings kommun har flera områden där berg hotar både byggnader och vägar. För drygt 20 år sedan inträffade ett ras i Huskvarna där ett enfamiljshus förstördes.

Påsklov framför datorn på gott och ont

Det är påsklov med långa, lediga dagar för barn och ungdomar. Många använder tiden framför datorn och surfar på internet. Men, på vilka sidor är dom, och vad är det egentligen de gör?

Ian och Philip har bättre koll än många vuxna.

Jan Christoffersson jobbar på Medierådet, som undersöker hur barn och ungdomar påverkas av medier, bland annat av dataspel: ”Det viktiga är att föräldrarna pratar med barnet om vad de gör framför datorn. Märker man att barnet drar sig undan kan det finnas anledning att fråga vidare, utan att det blir ett förhör.”

För smala tjejer - ett allt vanligare problem

En av tio unga tjejer i Sverige väger för lite - är underviktig. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Och när Lasso frågar några av de unga kvinnorna i Jönköpings län så tror de att det hänger ihop med att det är svårt att växa upp som ung kvinna idag, med alla ideal som man ska leva upp till.

Socialstyrelsens lägesrapport om folkhälsan visar att undervikt hos unga kvinnor är ett större problem än vad man tidigare vetat om. Var tionde flicka mellan 16 och 24 år är alltså för smal enligt Socialstyrelsen som sätter gränsen för undervikt vid ett BMI på 18,5.

BMI betyder ju Body Mass Index och visar relationen mellan vikt och längd. Och för tio år sedan var sju procent av de unga tjejerna för smala, nu har det ökat till tio procent. Och Anette Sparf som är verksamhetschef för skolhälsovården i Jönköpings kommun är inte förvånad.

Lucas skrev hejaramsa - och en EM-dröm gick i uppfyllelse

Den 14 juni går han förväntansfull ut på fotbollsplanen i österrikiska Innsbruck. För då är det EM-match och Sverige möter Spanien, men det handlar inte om Zlatan, Ljungberg, Mellberg eller Allbäck. Utan om Frölid. Ja, Frölid. Lucas Frölid, tio år från klubben Husqvarna FF. Han plitade nämligen ihop en så bra hejaramsa att han vann en tävling som snabbmatsrestaurangen McDonalds anordnade. Och tidigarei veckan kom telefonsamtalet:

- Din ramsa var bäst.

Oro över tågbesparingar

Många tågresenärer känner oro för hoten om nedläggning av vissa tåglinjer i länet. På grund av mindre anslag från staten kan avgångarna bli hälften så många mellan Eksjö och Nässjö och trafiken mellan Sävsjö och Alvesta kan läggas ner helt.