Just nu
LANDSKRONA

Plundringen av tv-affär var planerad

Rättegången mot de 15 unga män som står åtalade för att ha plundrat en tv- och videobutik i Landskrona på varor värda minst 125 000 kronor i samband med en utförsäljning i maj förra året, avslutades på torsdagen.

De flesta åtalade har erkänt att de stulit något i butiken. Däremot har åklagaren och försvaret motsatta åsikter om de planerat kuppen gemensamt och agerade tillsammans.

–Allt det vi ser på övervakningskameror och det som vittnen har berättat talar emot att de agerade på egen hand, säger åklagaren Eva-Marie Persson.

Hon tycker därför att brottet ska betraktas som grov stöld. Göran Hellberg som är en av de åtalade pojkarnas advokat håller inte med om att pojkarna skulle agerat i samförstånd.

– Åklagaren har dragit långtgående slutsatser. Jag tror att det är en liten konstellation av människor som har kommit fram till att man ska gå in och stjäla och har sett att andra stjäl och tyckt att det verkar enkelt och därför också tagit chansen, säger advokat Göran Hellberg.

Åklagaren yrkade vid rättegången på fängelse i upp till ett år för fem av de inblandade och i övrigt samhälls- eller ungdomstjänst.