Nya regler för arbetskraftsinvandring

På torsdagen lämnar regeringen fram förslaget att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Regeländringen innebär att det blir lättare att komma till Sverige för att jobba.

Den som har fått ett jobberbjudanden av en svensk arbetsgivare ska få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige, även om personen kommer från ett land utanför EU och även om det finns andra i Sverige som skulle kunna tagit jobbet.

Det ska också bli så att den som har ett arbete i Sverige inte ska tvingas lämna landet. Tidigare har man inte kunnat komma hit som asylsökande och sedan på plats i Sverige söka arbetstillstånd, något som har kritiserats från olika håll, bland annat från Kristdemokraterna.

Bengt Germundsson kristdemokratiskt kommunalråd i Markaryds kommun som engagerat sig för en lagändring ser det här som en seger för sitt eget parti:

- Jag tycker det är en stor framgång för oss kristdemokrater att vi faktiskt har fått gehör för vår linje att människor som har varit här som asylsökanden under en lång tid och har knutit an till den svenska arbetsmarkanden också ges möjlighet till fortsatta tillfälliga arbets- och uppehållstillstånd.

Regeringen har lagt fram förslaget tillsammans med miljöpartiet och lagändringen väntas börja gälla från och med i höst.