Pensionsfond vill köpa Vin & Sprit

Kampen hårdnar om köpet av Vin & Sprit med bland annat Absolut vodkatillverkningen vid anläggningen i Åhus. Statliga Fjärde AP-fonden är en av dem som nu vill vara med och köpa bolaget.

– Vi gör det här i syfte att skapa så god avkastning som möjligt för våra uppdragsgivare inom pensionssystemet, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden.

Enligt uppgifter från flera håll ska buden från de som är intresserade av att köpa Vin & Sprit vara inlämnade senast idag, torsdag. Fyra huvudaktörer uppges finnas med som potentiella köpare:

 • Bacardi
 • Fortune Brands
 • Franska Pernod Ricard
 • svenskkonsoritet Investor, EQT och Fjärde AP-fonden
 • Finansmarknadsminister Mats Odell och finansdepartementet, som är ytterst ansvarig för försäljningen, lägger locket på, vare sig antalet kvarstående budgivare eller tidsplanen bekräftas därifrån.

  Fjärde AP-fonden är en av de statliga pensionsfonderna, och har tidigare också i allt högre utsträckning de senaste åren investerat pengar i riskkapitalbolaget EQT:s fonder med gott resultat.

  I fallet med Vin & Sprit är upplägget att AP-fonden lånar ut pengar till Investor och EQT om de får köpa Absolut vodkatillverkaren och också får del i bolagets framtida vinster.

  Bedömare menar att Vin & sprit mycket tack vare premiumvodkan Absolut, ungefär kan vara värt 35-40 miljarder kronor. Men hur mycket pengar Fjärde AP-fonden är beredda att skjuta till vill vd Mats Andersson inte kommentera, men det handlar om åtskilliga miljarder.

  – Ja, det kommer att vara en av våra största investeringar om eller när den blir av, säger han.