Övre Soppero

Bastubranden i Soppero - släcktes av snöskottande brandmän

I Övre Soppero brann en bastu, intill ett bostadshus, nästan ned till grunden i måndags kväll, p g a många missöden. Branden fick till slut släckas med snö.
- Lite komiskt var det att se, säger bastuägaren.

Britt Marie Päiviö äger bastun, som ligger intill älven, och nästan brann till grunden, berättar.
- Jag ringde 112 för att få en brandkår och väntade, dom kom inte så jag ringde igen och frågade om dom skickat en brandkår, berättar Päiviö.

Missöde efter missöde
Enligt Britt Marie Päiviö så borde det inte ta mer än 1 minut för Sopperos frivilligbrandkår att anlända efter som det är så nära.
Efter en stund kom brandmännen i sina privata bilar, eftersom brandbilen inte hade startat. Med sig hade dem en isborr och slang.
Senare anlände 2 brandbilar från Karesuando och Vittangi. Den ena hade ingen vatten i tanken, och den andra fick bara ut lite vatten ur slangen.
- Jag tycker det är gräsligt när vi har en brandbil som inte startar, berättar Päiviö, och fortsätter.
- Min känsla var ju inte att bastun brann, utan, vad händer om ett bostadshus börjar brinna och det är folk inne i huset.

- Lite komiskt
Tack vare när alla på platsen slängde snö på bastun, så kunde det närliggande huset räddas.
- Det var ju lite komiskt att se, jättemycket brandmän men inget vatten, säger Britt Marie Päiviö.
Vad tänker kommunen göra för att förbättra situationen i byarna? Jan Lundmark är chef för Räddningstjänsten i Kiruna kommun.
- Vi kommer att se över utbildningsplanen och beredskapsplanen för hur räddningskårerna ska utnyttjas på ett effektivt sätt.
Det ska sättas in nya brandbilar i Karesuando och Abisko, men fortfarande oklart om hur det blir med Soppero, säger Lundmark.

Obrukbar bastu
Men av bastun blir det ingenting, även om den inte brann till grunden.
- Ja nu är den ju heltförstörd, säger Britt Marie Päiviö.

Per-Josef Idivuoma & Anne-Maret Blind
SR Samiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio