Cancermediciner får lämnas på Apoteket

Från och med i dag ändras hanteringen av cancermediciner. Nu kan alla läkemedel, även cancermediciner, lämnas in på Apoteket. Tidigare har patienter blivit hänvisade att lämna in så kallad cytostatika på återvinningsstationer istället.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om den frustration som Pia Annerklev från Uppsala kände när hon nekades lämna in sin döda mammas cancermedicin på Apoteket.

- Medicinen var så miljöfarlig. Jag blev handfallen. Om medicinen är så farlig så ska väl de, om några, kunna ta emot den. Allt man köper på Apoteket ska man kunna lämna in där, sade Pia Annerklev.

Nu blir det så. Från och med i dag har Naturvårdsverket bestämt att alla mediciner får lämnas på Apoteket. Bertil Krakenberger är konsult åt Apoteket och han menar att det nu blir mycket enklare.

- Den vanlige medborgaren slipper ställas inför beslutet om man ska lägga medicin i soporna. Det här beskedet från Naturvårdsverket är väldigt viktigt. Nu kan alla patienter, även cancerpatienter, känna sig trygga i att lämna in all sin medicin på Apoteket, säger Bertil Krakenberger, konsult på ett av Apotekets dotterbolag. Han har i flera år drivit frågan om att tillåta återlämning av cancermediciner på Apoteket. 

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se