Degerfors

En epok är över vid järnverket

Den här veckan börjar rivningen av den byggnad på Degerfors järnverk där det tidigare tillverkades stål. Efter beskedet i höstas att ägaren Outokumpu investerar närmare två miljarder i järnverket är det nu plötsligt bråttom att få bort den stora stålverksbyggnaden som under lång tid varit arbetsplats för många.

Stålverksarbetare Kalle Magnusson har följt rivningen av sin gamla arbetsplats. Platschefen Olle Källgren tror att det kan bli bra i slutändan när det byggs upp nytt på platsen där stålverket varit.

Efter det omdiskuterade beslutet att lägga ner ståltillverkningen i Degerfors lades stålverket i malpåse. Sedan såldes det mesta av utrustningen till Ryssland, så det är ganska tomt invändigt under traverserna i taket.

Kalle Magnusson har jobbat på stålverket länge och han har följt rivningen sedan den inleddes i tisdags. Han säger att egentligen är det bedrövligt och ledsamt. Samtidigt säger han att allt ska ju frammåt och han försår att utvecklingen är så här.
– Jag har gått här i fyra år, under tiden för malpåsen, och kört varenda maskin för att hålla dem i gång. Nu har jag varit med ryssarna och plockat ner maskinerna, säger Kalle Magnusson.

Ett hörn av det sotiga plåtskalet på byggnaden har grävskoporna redan förvandlat till en jättedriva med bråte och den sista maj ska hela byggnaden vara jämnad med marken. Som en del i Outokompus miljardinvestering i Degerfors ska här istället byggas en avsändningshall för järnverkets färdiga produkter.

Platschefen Olle Källgren tycker att veckans rivningsstart har tagits emot positivt av de anställda. Han säger att förfallet som blev under perioden med malpåsen var en ganska tragisk syn, och sorgearbetet över stålverket i Degerfors är över.
Stålverksarbetare Kalle Magnusson kan också se något positivt med rivningen av hans gamla arbetsplats. Han säger att nu finns det ingen återvändo och det blir nog bra.