Uppsala

Kommunen överväger köp av sociala lägenheter

Det är stor brist på lägenheter till de personer i Uppsala som behöver hjälp med sitt boende av kommunen. Men Uppsala kommun arbetar för fullt för att lösa problemen.

140 personer stod i kön i februari och nu är läget än värre menar tjänstemän i kommunen som jobbar med boende för dessa. Människor mår dåligt och lever inneboende hos andra som bor trångt.

Nurjahan Rosi Showdhuri har flyttat flera gånger och ska snart in i ett studentrum med sina två barn.
- Jag är jätteledsen, jag är inte flykting. Varför kan inte jag få min egen lägenhet?, säger hon.

I morse beskrev boendeenhetens chef Bo Lundberg situationen som katastrofal.
- Det här håller på att växa oss över huvudet och bli ett gigantiskt problem. Jag ser ingen lösning’på det här, utan jag vill lägga det här i politikermnas famnar, säger han.

Och nu har han dessutom skickat iväg en minst sagt rekordartad beställning till fastighetskontoret i hopp om att förbättra läget för de väntande människorna:
- Igår skickade jag ett brev där jag aviserade ett behov av att köpa in 17 bostadsrätter, men min uppfattning är att vi inte kan lösa det här inom överskådlig tid, fortsätter Bo Lundberg.

Kommunen säger att de nu jobbar för fullt med hitta lösingar på problemet. Man uppvaktar de privata fastighetsägarna för att få dem att ta emot behövande, man diskuterar med Uppsala hem om de kan erbjuda ännu fler av deras lägenheter och man funderar på att köpa in fler bostadsrätter för att lösa den akuta situationen.

Mohammad Hassan som är folkpartist och flyktingansvarig i kommunen.
- Vi har ett antal lägenheter som är avsatta till flyktingar, men om det inte räcker fårvi lösa det på annat sätt, exempelvis med bostadsrätter. Men vi får titta på det här och om det stämmer får vi påverka fastighetskontoret att köpa in de här bostadsrätterna, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se