TRELLEBORG

Pengar för att rusta upp dödens väg klara

Ett lån på 360 miljoner kronor sätter fart på vägbygget på E6:an mellan Trelleborg och Malmö. På torsdagen skrev Trelleborg, Vellinge, Trelleborgs hamn och Region Skåne på ett avtal där de förskotterar pengarna till Vägverket.

– Den här investeringen har skjutits på framtiden flera gånger tidigare och det är en så stor fråga att vi känner att vi inte kan vänta längre, säger Ulf Bingsgård (m), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Det handlar om en olycksdrabbad vägsträcka på tolv kilometer, mellan rondellen i Maglarp och Södra Vellinge, en sträcka där vägen är smal med bara en körbana åt varje håll.

I nästan 30 år har diskussionen pågått om att få motorvägsstandard också på den här sträckan. När man nu lånar ut pengar till Vägverket, kan breddandet av vägen sättas igång redan i början av nästa år. Något som också många trelleborgsbor ser fram emot.

– Det behövs, det är svårt köra fram till Vellinge. Vi behöver en stor väg, säger en man.

– Absolut rätt, den är förjäklig att köra på, säger en kvinna

Ungefär två år beräknas bygget ta, som väntas orsaka en hel del köer.

– Det kommer att vara begränsad framkomlighet under byggperioden eftersom vi breddar den befintliga vägen. Det är en av de stora utmaningarna som Vägverket har att planera för att byggprocessen blir så smärtfri som möjligt, säger Ulf Bingsgård.