Sörmland

Mer information till polisen om farliga personer

Polisen och Socialstyrelsen utreder vilka register som polisen ska få tillgång till vid så kallad handräckning av farliga personer. Det görs som en följd av mordet på en polis i Nyköping förra sommaren.

Lars-Håkan Skoog, ordförande för polisförbundet i Sörmland välkomnar möjligheten till att få uppgifter ur fler register. Som det är idag så har polisen ofta alltför osäkra uppgifter att gå på när de ska ge handräckning, menar han.

Efter mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping förra sommaren krävde Rikspolischefen Stefan Strömberg att polisen skulle få bättre information när det gällde att ställa upp med så kallad handräckning åt sjukvården, alltså när man ska hämta psykiskt sjuka eller människor med andra problem.

Nu utreder alltså polisen och Socialstyrelsen om polisen ska få tillgång till fler register. Man arbetar också för att ta fram en enhetlig blankett för hur handräckningen ska gå till, allt för att polisen i förväg ska ha bättre kunskaper om den enskildes bakgrund och eventuella sjukdomsbild.