Extramöte om vapen till Kosovo

Ryssland och Nato möts på fredagen för ett blixtinkallat möte som Ryssland begärt sedan den amerikanska regeringen beslutat att leverera vapen till Kosovo, som nyligen utropade sin självständighet.

Det låter som ett eko från kalla kriget när Ryssland protesterar mot amerikanska vapenleveranser till Kosovo.

Det var i förra veckan som den amerikanske presidenten förklarade att USA tänker förse Kosovo med vapen eftersom det skulle ”stärka USA:s säkerhet och främja världsfreden”.

Enligt den plan för Kosovos självständighet som utarbetades av FN-sändebudet Martti Ahtisaari skulle Kosovo ha rätt till att ha en lätt beväpnad säkerhetsstyrka om 2500 man, som står under Natos översyn och träning.

Det är utrustning till en sådan styrka som USA tänker leverera.

I ett brev till Natos generalsekreterare som citeras av den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass begär det ryska sändebudet till Nato ett extramöte.

I brevet skriver han: ” De säger att vapnen kommer att hjälpa till att bekämpa terrorism. Samtidigt så är det före detta terrorister som har makten i Kosovo just nu. Hur kan man bekämpa terrorism genom att förse terrorister med vapen?”

Vapnen till Kosovo är nu ytterligare ett av trätoämnena att ta upp när den ryske k presidenten nästa vecka besöker Natos toppmöte i Bukarest.

Andra knepiga frågor är Natos planer på att inbjuda Kroatien, Makedonien och Albanien att gå med i Nato samt det antimissilsystem som Nato vill installera i Tjeckien.

I dag, fredag,  träffas också EU:s utrikesministrar här i Slovenien.

EU-länderna har ansträngt sig mycket att hålla en gemensam linje om Kosovo, och att se Kosovo som ett europeiskt problem som ska lösas av européer.

Det blir inte lättare av att USA och Ryssland börjar gräla om vapen.

Stefan Winiger, Brdo, Slovenien
stefan.winiger@sr.se