Lund

Sexbrottsdömd läkare skulle föreläsa i Lund

En man som dömts för sexbrott mot minderåriga anlitas som föreläsare av Region skånes patientforum. Trots att mannen efter domen i hovrätten i fjol avsagt sig sina tjänster både som läkare och professor var han igår inbjuden att hålla ett föredrag på sjukhuset i Lund om demensvård.

Det var i maj 2006 som den dåvarande professorn i humanistisk medicin stötte ihop med en 15-årig flicka på en buss. Mannen hade precis hållit ett föredrag om konst och kultur i vården, och enligt egen utsago kände han sig lättad och öppen mot världen.

Enligt flickan presenterade han sig som modefotograf för klädkedjan Lindex och visade ett väldigt stort intresse för hennes kropp. Det hela gick så långt att flickan lämnade in en polisanmälan om sexuellt ofredande.

Både tingsrätt och hovrätt valde att tro på flickans version, och professorn som gjort sig ett känt namn genom föreläsningar i etik, dömdes till villkorlig dom och skadestånd.

- Jag går inte in och tittar på bakgrunden för de de föreläsare vi bokar in, säger Inger Gardh som är sjukhusbibliotekarie i Lund och ansvarig för föreläsningen.

Mannen hade även vid ett tidigare tillfälle anmälts för sexuellt ofredande av en 14årig flicka, ett brott som han själv erkände sig skyldig till. Efter turerna i rättsalen valde han att säga upp sig både som läkare i Borås och professor på Karolinska institutet i Stockholm, men fram till igår stod han alltså anlitad som föredragshållare hos Patientforum i Lund.

Efter att Sveriges Radio frågat arrangörerna om mannens förflutna valde man efter inrådan av sjukhuschefen att ställa in gårdagens föreläsning.

- Det är väldigt allvarligt men vi har anlitat honom därför att han är en duktig föreläsare och vi har bara goda erfarenheter av honom som föreläsare, säger Inger Gardh.