Nya protester från tibetanska munkar

I Tibets huvudstad Lhasa hålls alla buddhistkloster stängda ännu två veckor efter upploppen, rapporterar AFP. Samtidigt finns en oro för vad som ska hända en grupp munkar som på torsdagen ventilerade sin ilska mot kinesiska myndigheter inför en grupp utländska journalister som myndigheterna bjudit in.

Utländska journalister som skulle visas en tillrättalagd bild av normalitet i Tibets huvudstad Lhasa, konfronteras med unga buddhistmunkar.

– Tibet är inte fritt, ropade de unga munkarna, och uttryckte sitt stöd för Dalai Lama, vars porträtt inte får visas i Tibet.

– Vi vill ha ett fritt Tibet, ropade en annan, gråtande ung munk, medan tv-kamerorna rullade och kinesiska myndighetspersoner försökte avbryta spektaklet.

Enligt tidningen Financial Times reporter på plats släpades flera journalister bort från munkarna.

Peking hade bjudit in en liten grupp utländska journalister för att visa sin version av upploppen, där etniska kineser i en del fall brutalt angreps av

tibetaner medan affärer ägda av etniska kineser brändes ner.

Peking säger att upploppen orsakades av en liten grupp extremister och att lugn och harmoni nu åter råder i Tibet.

Men när pressgruppen kom till ett av de viktigaste templen, Jokhang i Lhasa, stormade ett 30-tal unga munkar fram till de utländska reportrarna och ropade: tro inte på myndigheternas lögner.

Munkarna sa att de förbjudits från att lämna sina kloster sedan upploppen började den 10 mars. De sa att många munkar fängslats och de förnekade att

Dalai Lama hade något att göra med protesterna.

Efter omkring 15 minuter fördes munkarna i väg av polis. Munkarna sa att de räknar med att de kommer att arresteras och straffas för sitt tilltag och det finns en växande internationell oro för repressalier.

På fredagsmorgonen sa den statliga kinesiska nyhetsbyrån att munkarna som protesterade inför utländska journalister inte talade sanning.

Samtidigt säger nyhetsbyrån att de inte kommer att straffas.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se