Knivskuren efter avslag om besöksförbud

En kvinna i Örebro som nyligen knivskars allvarligt av sin exman, hade bara några dagar innan fått avslag på sin ansökan om att mannen skulle förbjudas att besöka henne.

Mannen är nu häktad för mordförsök efter knivskärningen.

Så här berättar kvinnan själv om knivskärningen som inträffade utanför hennes bostad när hon kom hem på cykel.

- Jag kände att jag kommer att dö. Jag bestämde mig för att strunta i honom och bara fortsätta cykla, men då kom han efter mig och spottade och drog mig i håret. Sedan började han skära mig i ansiktet.

Kvinnan är fortfarande skakad och omplåstrad i ansiktet när vi träffar henne på hennes arbetsplats några veckor efter att hon blev knivskuren.

- Värsta såret är det i halsen. Det var jättedjupt. De sydde mig med fyra stygn i håret också. Och två stygn bakom vänster öra.

För fem år sen flyttade paret isär. Han ville inte acceptera det och har hotat henne sedan dess. Hoten har blivit allvarligare sen några månader tillbaka.

Kvinnan ansökte då om besöksförbud men fick alltså avslag. Bara några dagar senare knivskar han henne. I dag är hon besviken över att åklagaren inte tog henne på allvar.

- Det var hemskt sista tiden när jag åkte till jobbet. Jag kunde inte slappna av. Jag var tvungen att titta om han stod och väntade på mig utanför dörren eller inte. Det var en hemsk känsla och jag har försökt förklara det, men de lyssnade inte på mig.

Enligt chefsåklagare Gunnar Brodin så har åklagarna i Örebro på grund av det inträffade diskuterat igenom vad som gäller ifråga om besöksförbud. Men han vill inte säga att åklagaren gjorde ett misstag.

- Nej, det kan jag naturligtvis inte göra. Vid beslut om besöksförbud är det en bedömningsfråga. Vi sitter inte med något facit. Varje ansökan är unik i sig, säger Gunnar Brodin.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se