Halland

Mackdöden drabbar också Halland

Det kommer att bli färre bensinstationer också i Halland. Den så kallade mackdöden slår nu till i hela landet. Branschorganisationen Svensk Bensinhandel tror att 1 000 mackar kommer att försvinna de kommande åren.

Peter Lundin driver Uno-X stationen i Älvsered. Men inte så väldigt länge till.

– Den läggs ner i september. Det som det drabbar hårdast är ju folk i landsorten, säger han.

Bantar stationsnätet
Det är framför allt Statoil, inklusive Jet-kedjan och Norsk Hydro med Uno-X, organisationsmässigt ingår de sen förra året i samma koncern, som nu bantar i sitt stationsnät.

I Älvsred och Unnaryd försvinner pumparna helt. I veckan stängdes den bemannade Statoilstationen i Vessigbro med servicetilbehör och livsmedel,var blir bara automater. Samma sak kommer att ske i Tvååker, men där drivs butiken vidare under annat namn. En hel del talar för att Veddige också förvandlas från bemannad till automatstation.

Ny pumplag och ägaransvar
I Våxtorp går tillstånden ut för den bemannade Preemmacken i år och innehavaren försöker förgäves få besked om framtiden från bolagsledningen.

På Shell i Frillesås är man tveksam om det blir någon fortsättning om det måste investeras runt halvmiljonen för att kunna sälja etanol, som den nya pumplagen kräver.

Det är en lag som många hänvisar till när mackdöden kommer på tal. En annan förklaring till utvecklingen är att oljebolag som idag har ägaransvar vill man lägga över det på de som driver macken, vilket är ett omfattande ekonomiskt ansvar.

En annan förklaring
Men skyll inte allt på oljebolagen, säger Rita Airasmaa på bensinstationen i Tvååker, det finns en annan, mycket viktig faktor.

– Det är klart att om alla som bodde i Tvååker tankade i Tvååker, så hade det ju så klart sålts mer bensin här, och mer diesel också, kanske. Den stationen som har mycket volym lever ju vidare, det är givetvis så.