Västerbotten

Snus som läkemedel

Rans sameby har fått slakta över hundratalet renar, då de drabbats av en smittsam ögonsjukdom. Snus kan vara läkemedlet.

Renskötare, som Sameradion varit i kontakt med, har aldrig hört att hundratalet renar drabbats. Men sjukdomen har förekommit bland renar förr, men inte i lika stor omfattning.

Gammalt läkesätt
Per Gustav Huuva, från Gabna sameby, var liten när han såg sjukdomen för första gången.
- Jag var en liten grabb när vi hade härkar hemma vid huset i Rensjön då min far upptäckte att ögonen infekterat, berättar Huuva.
Metoden som man använder sig av är lössnus, för att bota just denna ögoninfektion bland både människor och renar.
- Min far tog och särade ögonlocket med tummarna och spottade snus i ögat, det måste ha gjort ont men ögat blev bra efter några veckor, berättar Huuva.

Veterinär avråder...
På Veterinärinstitutet i Tromsö säger dom att ögoninflammationen är vanlig bland får, men att dom inte vet så mycket om renen. På Institutet säger dom också att ögonsjukdomen kan sprida sig när man fodrar renar, men Rans samebys renar har ej fodrats.
Terje Josefssen på Veterinärinstitutet, håller med om att snuset kan ha en verkan, men han vill inte föreslå den.
- Som veterinär måste jag avråda denna metod, men om det prövas så ska det göra under kontrollerade omständigheter, säger Josefssen.

...men renskötare tror på snuset
Rans sameby hade igår kväll ett extrainkallat möte. Där bestämdes att dem ska skilja på renarna, innan man flyttar norrut så att ögonsjukdomen inte sprider sig till sommarlandet.
Och så länge man inte vet vad man ska göra med renarna, så tänker Biret Marja Eira Jonsson, Rans sameby, tipsa dom andra om snuset.
- Jag respekterar den kunskap som finns, och tror att snuset kan fungera, säger Eira Jonsson.
- Jag ska nu berätta till min vintergrupp om snuset, det är ju ett alternativ, säger hon.

Och enligt Piteå Tidningen så har inte ögonsjukdomen spridit sig vidare till närliggande samebyar.
Semisjaur-Njarg och Svaipa samebyar har inte märkt av några ögonproblem på sina renar.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio