Halland

Stort intresse för veteranpool

Pigga pensionärer är en outnyttjad resurs i samhället. Den idén fick Ingrid Erlandsson i Kungsbacka att i höstas att starta bemanningsföretaget Veteranpoolen. Företaget är redan efter kort tid på väg att etablera filialer på många platser i landet, bland annat i Varberg, Falkenberg och Halmstad/Laholm.

Själv blev Ingrid Erlandsson förvånad att intresset visade sig vara så stort, när hon annonserade efter pensionärer i Kungsbacka.

– Vi en vecka drygt hade jag 40 personer, så redan efter en och en halv vecka så kunde jag erbjuda tjänsterna. Första morgonen ringde telefonen för fullt, så det var igång direkt, säger hon.

Över 100 pensionärer
Bara i Kungsbacka är idag 120 pensionärer inskrivna i Veteranpoolen, som kan utföra olika sysslor som efterfrågas. Lika stort verkar intresset vara där veteranpoolen nu startar filialer.

Enligt Ingrid Erlandsson är det främst behovet av att känna sig behövd och kunna komma ut, som får så många äldre att anmäla sig, men också möjligheten att tjäna lite extra utöver pensionen.

Slipper administrationen
Filialkontoren som drivs som egna företag slipper också all administration som sköts av veteranpoolen i Kungsbacka, som betalar ut löner, betalar in skatter och försäkringar och liknande.

De uppdrag som efterfrågas varierar men många finns inom så kallade hushållsnära tjänster eller hantverkssidan, där behovet är stort. Där kan veteranpoolen i Halmstad erbjuda avtalspensionären Stig Berggrens tjänster.

– Målning, tapetsering och andra göromål. Jag har haft sex hus och gjort det mesta på husen, så jag tror jag klarar av det, säger han.

Befarar du att det skulle bli tråkigt annars, om du inte hade någonting att göra nu när du är klar?

– Det kan vara roligt att komma ut och träffa andra folk, lite socialverksamhet.

Hur många timmar hade du tänkt dig jobba?

– Upp till 20 timmar i veckan skulle jag kunna tänka mig.