Kiruna

Antalet skolelever minskar i Kiruna

Antalet skolelever i Kiruna fortsätter att minska och det leder till att kommunen måste göra sig av med personal. Men det blir inga skolnerläggningar enligt skolchef Lennart Gustavsson.

Enligt beslut i kommunens skolstrukturutredning så är det inte aktuellt att lägga ner någon skollokal inom Kiruna kommun under de närmaste åren.

– Vi försöker lösa det här genom att annan verksamhet, till exempel förskoleverksamhet, flyttar in i skolans lokaler, säger Lennart Gustavsson.

Minskar antalet lärare
Från 2003 till i år har antalet skolelever minskat med 600 och det beror på färre invånare och friskolestart. Elevminskningen fortsätter också, men politikerna i Kiruna har till skillnad från kollegerna i till exempel Luleå och Kalix, beslutat att inte lägga ner några skolor. I stället får annan kommunal verksamhet flytta in i tomma lokaler. Men kommunen blir ändå tvungen att göra sig av med lärare.

Naturliga avgångar
Han hoppas på att kunna lösa problemet med naturliga avgångar och frivilliga avgångar genom att erbjuda avgångsvederlag.

– I vissa fall tvingas vi också säga upp, säger Lennart Gustavsson.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio