Kameror ska förhindra viltolyckor

Kameror på bilar som varnar om det kommer upp något på vägen och till och med bromsar åt föraren, kan bli verklighet i framtiden.

Forskare på Linköpings universitet jobbar tillsammans med kollegor på tre andra europeiska universitet med att ta fram ett sådant kamerasystem.

Testas på radiostyrda bilar
En radiostyrd bil rusar fram i en korridor på Linköpings universitet. Den är utrustad med en videokamera som filmar allt i dess väg.

Syftet är att informationen på filmen skall behandlas i ett avancerat bildbehandlingprogram.

Datorn som är kopplad till kameran skall när den är färdigladdad med all information varna när det dyker upp något som den inte känner igen.

Varna för inprogramerade faror
– Ett exempel kan ju vara om en älg kommer fram, då ska bilen varna till exempel göra en undanmanöver, säger Johan Hedberg som är doktorand och jobbar med projektet.

Till skillnad från andra varningssystem som redan finns hos vissa bilmärken idag skall detta vara mer flexibelt och inte bara varna för redan inprogramerade faror.

Meningen är nämligen att dataprogrammet själv skall upptäcka saker och ”lära” sig när det skall larma.

Får inte varna för ofta
Problemet är att lagra all den information som kommer in och att använda det utan att det blir farligt för bilförarna.

– Meningen är att föraren ska varnar vid rätt tillfälle och inte alltför ofta. Varnas föraren alltför ofta kommer man sen inte lyssna på systemet, säger Johan Hedberg.

Hur lång tid det kommer ta innan vi kan se det här i verkligheten vet inte forskarna, men Pererik Forssen som är forskningsingenjör, tror att det rör sig om en femtonårsperiod.

Även om han tror attdelar av systemet kan komma att användas tidigare.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se