Handboll

- Nya elitserielag utestängs

Ett kontroversiellt förslag från intresseorganisationen Herr Elit Handboll vållar oenighet:

- Förslaget stänger ute nya lag från elitserien.

Det tycker Mikael Franzén, ledamot i Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté i Göteborg och kanslichef i HK Aranäs.

Herr Elit Handbolls förslag är att högre krav ska ställas på elitserielagens arenor och att färre lag ska ha möjlighet att ta sig upp i elitserien.

Det för att höja statusen på handbollen som sport.

Men Mikael Franzén tror att de nya förslagen mer handlar om att elitserielagen vill bevaka sina platser i den högsta serie.

De nya förslagen från intresseorganisationen HerrElit Handboll innebär också att lag som flyttas upp från allsvenskan till elitserien ska ha en fullvärdig elitseriearena redan första året de spelar i elitserien - till skillnad från nu då lagen kan få upp till tre års dispens med att upprusta sina arenor.

Arne Johansson är kanslichef i HerrElit Handboll och menar att detta är ett måste för att få upp standarden på arenorna och på så sätt höja handbollen status.

Antalet lag som årligen kan byta plats mellan elitserien och allsvenskan kan idag vara upp till fyra. Men HerrElit Handboll tycker att det försvårar utvecklingen av arenornas standard om fler lag har möjlighet att flytta upp. Därför vill de minska antalet lag som kan flytta upp från allsvenskan till max två. Men enligt Mikael Franzén skule detta innebära att man stänger elitserien för småklubbar.