Nya hastighetsgränser i höst

I slutet av september ska hastighetsgränserna på flera östgötska vägar ändras. Vägverket föreslår bland annat att högsta tillåtna hastighet på E4 mellan Gränna och Mantorp höjs till 120 kilometer i timmen.

– Vi vill skapa ett mer logiskt system. Som bilist ska du kunna känna igen dig. Om du kör på en viss vägtyp ska det alltid vara samma hastighet på vägtypen, säger Anders Åkerlund på Vägverket.

Tre vägar, E22 söder om Söderköping, riksväg 55 från Norrköping mot Katrineholm och riksväg 50 norr om Motala får den nya hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen. Söder ut från Motala föreslår Vägverket att hastigheten sänks från 90 till 80 kilometer i timmen.

Anders Åkerblad tror inte att det kommer bli färre fortkörare med det nya hastighetssystemet men att det finns andra fördelar med förslaget.

– Det kommer inte att betyda att alla plötsligt håller hastigheten. Men det kan vara ett verktyg som kan bidra till att vi gör det. Om samtliga bilister höll hastigheten skulle vi spara 150 liv per år och vi skulle släppa ut 700 000 ton mindre koldioxid. Så det finns enorma vinster att göra.

Förslaget ska nu ut på remiss och beslut fattas efter sommaren.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se