IV-samordnare skeptisk till extraår

Elever med ofullständiga betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik ska inte längre få börja på gymnasiet. Dessa elever ska gå ett extra tionde år på grundskolan istället för att som nu gå det individuella programmet på gymnasiet. Det föreslår den kommande gymnasieutredningen. Förslaget får kritik.

– De omgångar man har haft hittills för att enbart klara av studierna i de behörighetsgivande ämnena, att elever går kvar ett tionde år på sin gamla grundskola, har hittills inte varit lyckat. De har kommit i en lite svår studie- och framför allt social situation när de går om det sista året. Hittills är det väldigt få som har haft en lyckad omgång det sista året, säger Tomas Grim, samordnare för individuella programmet i Sundsvall.

Tomas Grip är emellertid inte helt främmande för att lägga ner det individuella programmet.

– Lägga ner programmet kan man ju göra. Däremot är det inte såhär många elever som skulle behöva gå ett individuellt program om det fanns större möjligheter att öppna andra utbildningsvägar som någonstans har rubriken lärling över sig. Då skulle man välkomna elever som inte behöver gå IV, menar Tomas Grim, samordnare för individuella progammet i Sundsvall.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se