Ryssland kan hjälpa Nato i Afghanistan

Ryssland erbjuder nu Nato hjälp i Afghanistan mot att Nato bromsar sin ambition att växa österut mot Ukraina och Georgien. I nästa vecka möts presidenterna Putin och Bush vid ett Natomöte i Bukarest.

Det ryska utspelet kommer lägligt inför nästa veckas Natotoppmöte. Veckan börjar med att den amerikanske presidenten George Bush besöker Ukraina på måndag och tisdag.

USA erbjuder landet ett fördjupat samarbete, som ett första steg mot ett ukrainskt medlemskap i Nato.

Bush deltar sedan i Natos toppmöte i Bukarest från och med onsdag. Den ryske presidenten Vladimir Putin är också med. Efter mötet har han bjudit sin vän och kollega till residenset i Sotji vid Svarta havskusten.

För Ryssland är frågan om Nato:s utvidgning genom att erbjuda Ukraina och Georgien medlemsskap, ett rött skynke.

När den vice utrikesministern föreslår ryskt bistånd i Afghanistan är det med prislappen att Nato måste bromsa sin expansion österut.

Det kallas att respektera ryska säkerhetsintressen om man inte släpper in de två före detta sovjetländerna Georgien och Ukraina, som medlemmar.

Länderna står på väntelistan för ett Nato-medlemsskap.

Georgien har redan ett omfattande samarbete med amerikansk militär, men har ännu inte uppfyllt kraven för att kunna bli medlem av Nato.

I Ukraina är befolkningen delad. I den ryskspråkiga östra delen och på Krim är man emot, medan ukrainska nationalister är för.

Presidenten har lovat folkomröstning i frågan, men praktiskt bistår Ukraina redan USA med trupper i Irak och planerar att skicka fler soldater till Afghanistan.

Nato förhandlar med Ryssland om att placera försörjningsbaser i Ryssland och Centralasien för att kunna strida bättre mot talibanerna i Afghanistan.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se