Skaraborg

Politikernas Kinaresa ställs in

Uppmärksamheten kring polisvåldet mot demonstranterna i Tibet blev till sist för mycket även för skaraborgska politiker.
På fredagen bestämde Skaraborgs kommunalförbund att Kinaresan för politiker och tjänstemän ställs in.

Det är ju ingen hemlighet för någon att Kina är ett land där det är vanligt med tortyr, dödsstraff och fängslande utan rättegång.

Problemet för Skaraborgspolitikerna var att den planerade resan skulle ske när Kinas brott mot mänskliga rättigheter diskuteras dagligen.

– Det har lyfts upp på ett helt annat plan nu i och med OS. Vi har sett hur demonstranter blir behandlade. Det har vi sett innan också men nu lyfts det in hemma hos var och en via tv. jag skulle inte känna mig särskilt bekväm med att åka och besöka det landet – för tillfället, säger Tord Gustafsson (m), kommunalråd i Skövde och ordförande i Skaraborgs kommunalförbund.  

– Det utesluter ju inte att man kan åka till Kina senare, för jag tror att det är viktigt för den regionala utvecklingen att resa till andra länder och prata och resonera med dem också om hur det är, säger Claes Jägevall (fp), kommunalråd i Tibro.  

Redan från början, innan Tibethändelserna och den uppflammande debatten om OS-bojkott, stod det klart att flera kommuner inte var intresserade av någon Kinaresa. Skara kommun visade inget intresse. Inte Lidköping heller. Kommunalrådet Kjell Hedvall (s) tycker att en resa till Kina är tveksam när den än görs:

– Det måste finnas ett syfte. Är det näringspolitiskt så tycker jag att det är okej för då är man oftast på någon konferens där man träffar folk från branscher, men någon allmän studieresa, det är ingenting för vår del i alla fall, säger Kjell Hedvall.