Italien

Mozzarella stoppas efter oro för dioxin

Italien har lovat att återkalla exporten av mozzarella ost från en rad tillverkare i regionen Kampanien. Oron har spridit sig kring att osten kan innehålla alltför höga dioxinhalter och EU hotade med ett embargo före Italiens löfte.

Italien vidhåller att ingen mozzarellaost med för hög dioxinhalt har exporterats, men i förebyggande syfte och under hård press från EU lovade myndigheterna i dag att förbjuda försäljningen av de vita läckerheterna från 25 olika leverantörer i Kampanien.

Konsumtionen har sjunkit även i hemlandet och enligt nyhetsbyrån Reuters finns det osthandlare som satt upp skyltar för att markera att just deras mozzarella inte innehåller miljögifter.

Frankrike sällade sig i dag de länder som tagit bort mozzarella från butikshyllorna. Japan och Sydkorea var först ut att stoppa importen.

Det är en förebyggande åtgärd, sa den franske jordbruksministern, som vill se fler testresultat.

Tidigare prover har visat att ett åttiotal olika gårdar runt om i Neapel-regionen har levererat smittad buffelmjölk och att dioxinhalten varit för hög hos var femte mozzarella-tillverkare. Den omfattande sopkrisen kring Neapel kan var en orsak, befarar de italienska hälsomyndigheterna, som försökt att tona ner hälsoriskerna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se