Barnporrutredning inte klar på fyra år

Åklagare har fortfarande inte kunnat väcka åtal mot en tidigare kommunpolitiker från Stockholms län som för snart fyra år sen greps misstänkt för barnpornografibrott. Nu vill åklagaren i målet att utredningen snabbas på.

Efter ett tips från polisen i Tyskland hittade svensk polis 2004 cirka 100 000 misstänkta barnporrbilder i mannens dator. Mannen, som då var socialdemokratisk kommunpolitiker, greps och anhölls, men släpptes senare på fri fot. 

Mannen avgick från sin politiska post i samband med att misstankarna riktades mot honom.

Misstankarna mot mannen kvarstår, men inte mycket har hänt sen dess i utredningen. I juni 2007 fick en ny åklagare ta över målet och i februari i år ändrade hon direktiven till utredarna för att snabba på målet.

Åklagaren har sänkt målsättningen för granskingen av bilderna. Hon har beslutat att det räcker med en uppskattning av bilderna från polisens sida, i stället för en detaljgranskning. Orsaken är den stora mängden bilder.

Problemet med att sänka målsättningen är att det kan göra att det blir svårare att bevisa hur grovt brottet är, säger åklagaren till Radio Stockholm.

Hur grovt brottet är påverkar också preskriptionstiden, det vill säga hur länge åklagaren kan vänta med att väcka åtal.

Om ett barnporrbrott är ringa går tiden för åtal ut efter två år, för brott av normalgraden gäller fem år och om det rör sig om grovt brott måste åtal vara väckt senast tio år efter att brottet begicks.

I fallet med den tidigare kommunpolitikern i Stockholm har det alltså nu gått cirka fyra år.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se