Fällfors

Yrkesförarutbildning tar över nedlagd flygbas

Den nedlagda flygbasen i Fällfors norr om Skellefteå blir anläggning för utbildning av yrkeschaufförer. Under kommande 3-årsperiod räknar företaget Skellefteå drive center med att investera 36 miljoner och anställa ett 40-tal personer.

Företaget Skellefteå drive center tar över den nedlagda flygbasen i Fällfors, 5 mil norr om Skellefteå. Under kommande 3-årsperiod räknar Skellefteå drive center med att investera 36 miljoner kronor och anställa ett 40-tal personer. Basen i verksamheten blir utbildning och kompetenshöjning för yrkeschaufförer enligt en ny skärpt lagstiftning.

2004 beslutade Fortifikationsverket att lägga ner flygbasen i Fällfors. Skellefteå kommun började då att söka efter någon som kunde driva verksamhet i anläggningen, och i december 2007 köpte kommunen anläggningen för 5,7 miljoner kronor.

Oklar köpesumma
Hur mycket företaget får betala för anläggningen vill inte Tillväxtkontoret i Skellefteå svara på, utan hänvisar till politiska beslut kommande tisdag.

Delägare i företaget Skellefteå Drive center är förutom Bengt Astergren även företaget Tjintokk i Arjeplog, ett av de största företagen inom den norrländska biltestverksamheten. Dessutom finns en tredje delägare som enligt Bengt Astergren är en inflytelserik person inom näringslivet, men som än så länge vill vara anonym.

Utbildningen av yrkeschaufförer ska stå för 75 % av verksamheten, och resten av intäkterna ska komma från biltestverksamhet och företagsevent.