Nya krav på bygglov i innerstan

Om du har tänkt att bygga en större friggebod i Visby så passa på att göra det i år. När detaljplanen för Visby innerstad ändras finns det nu ett förslag från byggnadsnämdens arbetsutskott att man som boende kommer behöva bygglov när man gör ändringar på sitt hus.

Om förslaget som nu ligger om den nya detaljplanen för Visby innerstad går i genom innebär det att man som boende måste ansöka om bygglov för att till exempel få måla om sin fasad eller bygga en friggebod.

Men varför ställer man sådana här krav?

- Som fastighetsägare äger man ju sin fastighet men man är del i en bevarandevärld med höga kulturvärden. Därför får man utgå från de krav som också omgivningen ställer, säger stadsarkitekt Carin Johanson.

Bygglovet ska vara ett så kallat enkelt lov, något som man kan få över disk samma dag som man ansöker om bygglovet.

Det är nu tillåtet att bygga friggebodar på upp till 15 m2 utan bygglov i Visby innerstad. Men efter årskiftet ändras detaljplanen för innerstaden och man måste då få bygglov för att bygga en friggebo.

Förslaget kommer att klubbas av byggnadsnämden i april. I sommar kan allmänheten titta på hela detaljplanen på stadsbyggnadskontoret.