Fler kubaner ska kunna ha mobiltelefon

Alla kubaner ska ha rätt att ha mobiltelefon har den kubanska regeringen meddelat. Den enda begränsningen är att kostnaderna måste betalas i så kallade konvertibla pesos, en valuta av samma värde som dollar och som långt ifrån alla kubaner har tillgång till.

Hittills har bara utlänningar och höga funktionärer haft rätt att ha mobiltelefon på Kuba. Att den rätten nu utvidgats till alla kubaner, som har råd är det bäst att tillägga, det är ytterligare ett steg i den försiktiga öppning som inletts sen Raul Castro blev president för drygt en månad sen.

Andra steg i samma riktning är att kubanerna snart kan köpa tv-apparater, dvd-skivor och datorer utan att behöva specialtillstånd. De privata bönderna ska också fritt kunna köpa verktyg och annat som behövs för produktionen och det ryktas också om att regeringen snart kommer att göra mer jord tillgänglig för privata brukare.

En annan förändring som skapat viss förvåning det är att regeringsorganet Granma på senare tid har börjat publicera läsarbrev, dessutom kritiska läsarbrev något som aldrig tidigare skett.

Samtidigt som det finns tecken som tyder på att en öppning kan vara på gång så finns det också tecken på motsatsen. De senaste dagarna har till exempel den lilla, men växande kubanska bloggvärlden, utsatts för ingrepp som gjort det omöjligt att läsa deras sidor från kubanska datorer.

Enligt experter handlar det ännu inte om den typen av total blockering som många internationella webbsidor är utsatta för, utan om ett system för att registrera vilka datorer på Kuba, som kopplar upp sig till de kritiska bloggsidorna. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se