Same Ätnam kritisk mot sametingets agerande gällande Tibet

Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko är kritisk mot att sametinget inte agerar gällande situationen i Tibet.
- Det är viktigt att visa solidaritet med andra folk som utsätts för terror och utrotning av deras traditionella kultur, menar Lasko.

Det tibetanska folket har under de senaste veckorna gjort uppror mot det kinesiska styret och oroligheterna har lett till många dödsoffer.

Same Ätnam uppmanar i ett pressmeddelande den svenska regeringen att visa solidaritet med det tibetanska folket och ber utrikesminister Carl Bildt ta starkare avstånd från Kinas ockupationspolitik i Tibet.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko säger att Sverige inte stillatigande får se på hur ett land och ett folk utsätts för en grym ockupationspolitik.

Sametinget stödjer

Även sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer går idag ut i ett pressmeddelande och stödjer det tibetanska folket. Baer menar att det är viktigt att världssamfundet fortsätter sätta press på Kina och han hänvisar också till att FN’s urfolksforum kommer att ta upp frågan om några veckor.

Men Lars Nila Lasko tycker det är ett svagt agerande från sametinget. Han pekar på att sametinget i Norge har uppmanat den norska utrikesministern att officiellt protestera mot Kinas regering. Lasko menar att även sametinget i Sverige borde göra detsamma.

EU:s jobb bra

Men Lars Anders Baer har inga sådana planer.

- Det är att slå in öppna dörrar, men det är klart att vi hade kunna göra det för att hålla Same Ätnam på gott humör.

Lars Anders Baer menar dock att EU gör ett bra jobb i tibetfrågan och i den delen ingår även Sverige.

- Det är ju via EU vi kan sätta press på den tredje stormakten här i världen, säger Baer.

Rådge regeringen

Lars Nila Lasko tycker att det är bra att EU gjort ett uttalande även om han tycker att det kunde varit starkare. Men han menar att även Sverige själv ska göra ett uttalande och ta starkt avstånd från den politik som förs av Kina och då är det sametinget som ska rådge utrikesministern.

- Det har man inte gjort och det tycker jag är fel, jag tycker att sametinget ska föra en aktiv urfolkspolitik, säger Lasko.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio